Tekst pochodzi z numeru 1 (1/1999) czasopisma Anyten Mlek. All rights reserved.
Chleb z rodzynkami
Tereska Szczepińska

Chleb z rodzynkami,
twarogiem ze szczypiorkiem,
kiełbasą i ketchupem.

Nie jest taki zły,
właśnie go jem
smak ma słodko-kwaśny
konsystencję pierzasto-gąbczastą
i gdy skórki kiełbasy
przez zęby przeciskają się
czuć, że to mięcho
nie obce człowiekowi jest.
Grudki serka charakterystycznie
pieszczą podniebienie,
szczypiorek jak żaba zielony,
na zawsze już,
między zębami pozostać chce
i wie, że nie szybko
choć z moją wyraźną pomocą
stamtąd wydostanie się.

Kończę już, bo chleba w ręce
coraz mniej,
a wiem, że nie prędko
jeszcze jedną taką kanapkę zjem.

P.S.

Nie biorę całkowitej odpowiedzialności za powyższy tekst, ponieważ był pisany pod wpływem spożywanej kanapki, a jej wpływ na mój organizm nie do końca jest zbadany.